Amerikanisering
Cultuur
Cultuurelementen
Cultuurgebied
Cultuurverandering
Cultuurvermenging
Cultuurverspreiding
Handelskolonie
Kolonie
Multiculturele samenleving
Vestigingskolonie
Culturen in Suriname
Multicultureel Mexico
Wereld
Wereldbeeld: cultureel/politiek les 1
-
Je kent de betekenis van de begrippen;
-
Je kunt de ligging van de verschillende cultuurgebieden op een wereldkaart aanwijzen;
-
je kunt de relatie beschrijven tussen cultuurelementen (taal, godsdienst, gewoontes) en de economische ontwikkeling enerzijds en de koloniale geschiedenis anderzijds.
Culturele geografie leert je hoe verschillende plaatsen voor verschillende mensen verschillende betekenissen hebben. Lastige zin? Zeker. Waar het om gaat bij culturele geografie is dat gebieden, landen, steden voor iedereen een andere betekenis of waarde heeft. En dat mensen allemaal een eigen identiteit hebben. Cultuur en de cultuurelementen (religie, taal en gewoontes) spelen een belangrijke rol.
Zo vindt de ene persoon het weidse landschap in Nederland prachtig en wil het beschermen terwijl een ander dit gebied het liefst zo snel mogelijk vol wil bouwen. Sommigen willen de kledingdracht behouden zoals vroeger, anderen vinden klompen maar pijnlijk en niet lekker lopen. Hoe je over bepaalde aspecten van de wereld om je heen denkt en naar waarde oordeelt, heeft ook te maken in welke cultuur je bent opgegroeid. Voormalig gekolonialiseerde gebieden hebben vaak nog herkenbare aspecten in hun cultuur van de kolonisten. Taal en religie zijn overgenomen in deze landen. Op het moment dat het land onafhankelijk werd, was de taal en godsdienst vaak al zo verweven met de cultuur dat die elementen gebleven zijn.
Ook voor deze laatste ‘geografische bril’ werken we weer in twee delen. Je werkt uiteindelijk weer in een groepje van drie.
Deel 1 bestaat uit drie opdrachten. Je gaat als cultureel geograaf een culturele analyse maken van het land dat je afgelopen keren ook hebt onderzocht. Je gaat gegevens opzoeken in de atlas en op internet.
In deel 2 ga je de gegevens visualiseren voor je eigen land. Wanneer je dit gedaan hebt, maak je er een foto. Aan het eind van deze opdracht schrijf je weer kort een rapportage voor de VN waarin je je analyse zo helder mogelijk verwoord.
Opdracht A
10 minuten
a. Zoek in de atlas op welke godsdienst het meest voorkomt in je land.
b. Zoek in de atlas op wat de officiële landstaal is van je land. Staat het niet in de atlas, gebruik dan het internet.
c. Wat zijn andere talen die ook officieel erkend zijn in je land?
d. Tot welk cultuurgebied behoort jouw land (atlas). Op welke cultuurelementen is dat gebaseerd?
Opdracht B
15 minuten
a. Zoek op internet welk land jouw land heeft gekoloniseerd tussen ongeveer 16de eeuw en de 19de eeuw. Of is je land gekolonialiseerd? Door welk land?
b. Met welk doel werd jouw land gekolonialiseerd of werd er door jouw land gekolonialiseerd?
c. In welk jaar is jullie land onafhankelijk geworden of heeft het zijn kolonies verloren?
Opdracht C (VWO)
15 minuten
a. Wat voor een bestuursvorm of politiek systeem (dictatuur, democratie etc.) heeft jouw land op dit moment? Hoe was dit in het verleden? Je mag gebruik maken van het internet.
b. Heeft jouw land bondgenoten? Welke landen zijn dat? Gebruik de atlas.
c. Is jouw land politiek stabiel? Gebruik de atlas of het internet.
Huiswerk
Is het niet gelukt om de opdrachten in de les af te maken? Probeer thuis met behulp van internet (of de atlas) de opdrachten alsnog af te maken. De volgende les heb je de gegevens uit opdracht A, B en C nodig!
Inhoud
Inleiding
Introductie vak aardrijkskunde
Hoofdstuk 1 Economie
Hoofdstuk 2 Demografie
Hoofdstuk 3 Cultureel/politiek
Wereldbeeld: cultureel/politiek
Wereldbeeld: cultureel/politiek
r
Toets Wereldbeeld
Voorbereiden Toets Wereldbeeld
Hoofdstuk 4 Globalisering
Eindtoets Wereld