Cultuur
Cultuurkenmerken
Cultuurgebieden
Diffusie
Koloniën
Exploitatiekolonie
Vestigingskolonie
Culturen in Suriname
Multicultureel Mexico
Wereld
Wat is cultuur?
Leervragen:
-
Wat is de betekenis van de begrippen?
-
Waar op de wereldkaart liggen de verschillende cultuurgebieden?
-
Wat heeft de koloniale geschiedenis van een land te maken met de cultuurelementen (taal, godsdienst, gewoontes) van een land?
Misschien heb je wel eens een film op televisie gezien over indianen in het tropisch regenwoud. Alles is daar anders dan in Nederland: de kleding, de huizen, het eten, drinken, slapen, de feesten. Het hoort bij de cultuur van de indianen. Cultuur is de manier waarop een groep mensen samenleeft. Zo voelt een Indonesiër zich echt een Indonesiër wanneer hij een wajangvoorstelling met zijn hele familie bijwoont, hij driemaal daags rijst eet en links rijdt op straat. Cultuur is iets wat je geleerd hebt. Jij hebt een taal leren spreken. Je hebt waarschijnlijk dezelfde godsdienst als je ouders. Je speelde als kind bepaalde spelletjes en je hoorde verhalen over vroeger. Op deze manier ben je bij een cultuur gaan horen. Cultuur is daarnaast een groepsgebeuren. Als er een Elfstedentocht verreden wordt, zitten er wel tien miljoen mensen voor de televisie. Iedereen heeft het erover.
Het soort dingen waaraan je een cultuur kunt herkennen, noemen we cultuurelementen. De belangrijkste cultuurelementen zijn:
-
Taal
-
Godsdienst
-
Gewoonten
De Nederlandse taal hoort bij de Nederlandse cultuur en de Italiaanse taal bij de Italiaanse cultuur. Voor veel mensen is de godsdienst belangrijk. Islamieten en joden eten geen varkensvlees, en werken gewoon op zondag! Iedere cultuur heeft ook haar eigen gewoonten. Wij eten hutspot. Dat vindt een Japanner waarschijnlijk niet lekker. Maar als wij in Japan als ontbijt rauwe vis krijgen, vinden wij dat weer niet lekker.
Je hebt nu een aantal weken met de atlas gewerkt. Je hebt informatie opgezocht in de statistiek en op natuurkundige en staatkundige kaarten gekeken. Je kunt echter ook informatie over een bepaald onderwerp in de atlas opzoeken. Die onderwerpen staat in het trefwoordenregister (vanaf blz. 324). Kaarten die gaan over een bepaald onderwerp noem je thematische kaarten.
Opdracht A
10 minuten
a. Zoek in de atlas (met behulp van het trefwoordenregister) op welke godsdienst het meest voorkomt in je land. Gebruik het wereldkaartje.
b. Zijn er nog meer religies in jouw land? Schrijf op welke dat zijn.
b. Wat zijn natuurgodsdiensten?
Opdracht B
10 minuten
a. Zoek in de atlas op wat de officiële landstaal is van je land. Staat het niet in de atlas (overige landstalen), gebruik dan het internet.
b. Wat zijn andere talen die ook officieel erkend zijn in je land?
c. Tot welk cultuurgebied behoort jouw land (atlas). Op welke cultuurelementen is dat gebaseerd?
d. Vergelijk het kaartje over cultuurgebieden in de atlas met figuur 5.18 in het Geo Basisboek. Wat valt je op?
Opdracht C
15 minuten
Lees B211.
a. Zoek in de atlas (of op internet) op of jouw land kolonies had of was gekoloniseerd tussen ongeveer 16de eeuw en de 19de eeuw. Zo ja, door welk land was jouw land gekoloniseerd of hoe heten de landen die jouw land had gekoloniseerd nu?
b. Met welk doel werd jouw land gekolonialiseerd of werd er door jouw land gekolonialiseerd? Was het een vestigings- of exploitatiekolonie?
c. In welk jaar is jullie land onafhankelijk geworden of heeft je land zijn kolonies verloren?
d. Is er een verband tussen de cultuurelementen van jouw land en die van de kolonie? Zo ja, welke dan?
Inhoud
Inleiding
Introductie vak aardrijkskunde?
Economie
Demografie
Cultuur
Globalisering
Beoordeling