Cultuur
Begrippenlijst
Amerikanisering
Amerikanisering is het proces waarin de cultuur en levenswijze van de Verenigde Staten wordt overgebracht in de wereldwijde cultuur. Oftewel, de Amerikaanse cultuur wordt de wereldcultuur. Naast cultuur moet je ook denken aan taal, technologie, economie en politiek.
Allochtoon
Persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren. We spreken tegenwoordig niey meer van allochtoon, maar van iemand met een migratie-achtergrond. Die kan westers en niet-westers zijn.
Autochtoon
Persoon van wie de beide ouders in Nederland zijn geboren.
Arbeidsmigrant
Een migrant die naar een ander land of gebied trekt om daar te werken
Asielzoeker
Persoon die een land ontvlucht om in een ander land bescherming te zoeken
Cultuur
De manier waarop een groep mensen samenleeft.
Cultuurbehoud/Cultuurverlies
Het behouden of verliezen van de oorspronkelijke cultuur
Cultuurelementen
een kenmerk waaraan je een cultuur kunt herkennen, bijvoorbeeld taal, godsdienst en gewoonten
Cultuurgebied
gebied waarin culturen voorkomen die sterk op elkaar lijken (zie ook onderaan deze pagina).
Cultuurvermenging
de cultuur van een bepaald land of volk neemt cultuurelementen van een andere cultuur over
Cultuurverspreiding
De verspreiding van culturen over de wereld
Gezinshereniging
Iemand laat een of meer gezinsleden vanuit het buitenland overkomen.
Gezinsvorming
Iemand laat een buitenlander naar zijn land komen om te gaan trouwen of samenwonen.
Heterogenisering (van cultuur)
Er ontstaan nieuwe culturele verschillen
Homogenisering (van cultuur)
Er is meer culturele eenheid
Inburgeren
Het integreren (aanpassen) van immigranten aan de Nederlandse cultuur
Kolonie
Land waar een ander land de baas is
Multiculturele samenleving
Samenleving met veel verschillende culturen
Regionale verschillen
Verschillen tussen de cultuur in gebieden binnen een land
Segregatie
Het van elkaar gescheiden van (groepen) mensen.
Vluchteling
Iemand van wie bewezen is dat hij in zijn eigen land niet veilig is.
Cultuurgebieden:
Westerse wereld
De Westerse wereld bestaat uit Europa, de Verenigde Staten, Canada, Rusland en Australië. Ondanks de overduidelijke verschillen (Europa is een lappendeken van verschillende talen) zijn er genoeg overeenkomsten om het één cultuurgebied te noemen. De landen in de Westerse wereld kennen dezelfde geschiedenis. Dit begon in Europa met de Grieken en de Romeinen. In Europa begonnen ook de twee wereldoorlogen in de vorige eeuw, waar alle westerse landen aan meededen. Noord-Amerika en Australië zijn vroegere koloniën van Engeland, waar de oorspronkelijke bevolkingsgroepen nu ver in de minderheid zijn. De Westerse wereld is het rijkste gebied in de wereld. De mensen hoeven zich niet druk te maken over of ze morgen genoeg te eten hebben. De meesten hebben genoeg geld voor luxe zaken, zoals auto’s, verre vakanties en de nieuwste dvd’s. De bevolking in de Westerse wereld woont vooral in steden. Bijna alle landen zijn democratisch en kennen vrede. Het christendom is de belangrijkste godsdienst.
Afrika ten zuiden van de Sahara
In Afrika ten zuiden van de Sahara zien mensen er kleurig uit en ruikt het kruidig. Op het platteland leven mensen in stammen. Een stam is een groep mensen die bij elkaar hoort omdat ze dezelfde godsdienst en gewoonten hebben. Elke stam heeft zijn eigen leider en eigen wetten. De meeste Afrikaanse landen zijn vroeger koloniën geweest. Koloniën zijn overzeese gebiedsdelen waar een Europees land de dienst uitmaakte. Europese bedrijven maakten veel winst met kostbare producten uit koloniën. Europa werd daardoor rijker en Afrika armer. Er wonen vaak meer stammen in één land. Nu de landen onafhankelijk zijn, moeten de stammen samenwerken in één overheid. Dat geeft in veel landen problemen. Gelukkig kunnen ze elkaar wel verstaan. Dat komt omdat in veel landen de taal van de vroegere overheersers nog steeds wordt gesproken.
Islamitische wereld
In de Islamitisch wereld is het grootste deel van de bevolking Islamitisch. In het dagelijks leven kun je dat merken: islamieten bidden vijf keer per dag, met het hoofd naar Mekka gericht. Alle islamieten voelen zich met elkaar verbonden. De Islam verbreidde zich vanuit de woestijngebieden in Saudi-Arabië. De bevolking bestond vroeger grotendeels uit nomaden: ze trokken met hun vee rond op zoek naar water en voedsel. Tegenwoordig wonen de meeste mensen in dorpen en steden. Er zijn grote voorraden aardolie. Veel landen in de wereld zijn voor hun olie afhankelijk van dit gebied. Doordat er weinig water is en veel aardolie zit, zijn er vaak conflicten.
Zuid-Oost Azië
Wat het meest opvalt aan Zuidoost-Azië, is het aantal inwoners. Hier woont meer dan de helft van de wereldbevolking: drie miljard mensen! Dit gebied zou je ook in drie aparte cultuurgebieden kunnen opdelen, want China, India en Indonesië hebben ieder een totaal eigen cultuur. De culturen in deze landen zijn al heel oud, en er zijn veel prachtige tempels bewaard gebleven. In India is het hindoeïsme al ruim vierduizend jaar de belangrijkste godsdienst. In China en de landen eromheen gebruikt iedereen de Chinese karakters om te schrijven. Hier is de boeddhistische godsdienst de belangrijkste. Indonesië en enkele landen eromheen zijn islamitisch. In Zuidoost-Azië worden al duizenden jaren kruiden gebruikt om mensen te genezen. Rijst is het belangrijkste voedsel. Op het platteland zie je overal rijstvelden. Daarom spreekt men wel van een rijstcultuur. Veel mensen in Zuidoost-Azië hebben niet elke dag genoeg te eten. Maar er zijn ook rijke landen, zoals Singapore en Japan. Andere landen worden steeds rijker: Thailand, Taiwan, Maleisië en Zuid-Korea.
Latijns Amerika
In de meeste landen in Latijns-Amerika is de voertaal Spaans of Portugees. De godsdienst is vooral rooms-katholiek. Dat is nog uit de koloniale tijd. De oorspronkelijke bewoners van Latijns-Amerika zijn de indianen. Ze werden door de Spanjaarden en Portugezen onderdrukt. Er stierven heel veel indianen: omdat ze zich verzetten tegen de overheersers, maar ook omdat ze geen weerstand hadden tegen de ziekten die de Europeanen overbrachten. Omdat er zo weinig indianen overleefden, waren er niet voldoende arbeiders op de Europese plantages overzee te werken. Men kocht daarom slaven uit Afrika, die slecht behandeld 2 werden. Dit gebeurde vooral in het Caribisch gebied en Brazilië. Je kunt daar veel Afrikaanse cultuurelementen vinden, bijvoorbeeld in de godsdienst en de muziek. Indianen vind je vooral in afgelegen en bergachtige delen van Latijns-Amerika: in Peru, Bolivia, Ecuador, Guatemala en Mexico. Ze zijn te herkennen aan hun eigen taal, kleding en gewoonten.
Inhoud
Inleiding
Cultuur
Verdieping:
Cultuur in Nederland
Verdieping:
Nederlanders in het buitenland
Toets Cultuur
Toets Cultuur
Evaluatie Toets Cultuur