Stedelijke gebieden in de VS
Introductie
Dit thema bestaat uit twee onderdelen:
Stedelijke gebieden in de VS dit is onderdeel van het CE programma Wereld en De Randstad (dit is een onderdeel van Leefomgeving Stedelijke Gebieden.
Tijdens de lessen aardrijkskunde werken we volgens een vast patroon: inventariseren van de leerdoelen, het bekijken van de instructievideo's, het inventariseren van de begrippen, het maken van de opdrachten en een praktische opdracht. Alleen het schoolexamen is onderdeel van je PTA. Naast de onderdelen die dit thema worden behandeld, bestudeer je ook de thema's Wereldbeeld (4HV) en Globalisering (5HV).
Leerdoelen
Voordat je gaat starten met het thema bekijk je eerst de leerdoelen. Neem de leerdoelen over in je schrift en laat een flinke ruimte tussen de verschillende doelen. Probeer bij alle andere opdrachten, het bekijken van de video's, het uitzoeken van de begrippen, etc. deze steeds te koppelen aan de leerdoelen. Welk leerdoel hoort bij welke vraag, tekst op begrip?
Begrippen
Elke les voorafgaande aan de begrippentoets bereidt je in jouw LWT een aantal begrippen voor uit de begrippenlijst. Je beschrijft de begrippen op vier abstractieniveau's: je geeft een omschrijving of definitie, je geeft een voorbeeld, je zoekt een afbeelding (maakt een tekening) en je zoekt een kaartblad uit de atlas. Alle begrippen staan uiteindelijk in je schrift. In week 3 wordt je begrippenkennis getest aan de hand van een begrippentoets. Tijdens de toets wordt je op alle vier de abstractieniveau's bevraagd, je moet zowel een definitie kunnen geven als herkennen.
Opdrachten
Na de begrippentoets ga je jezelf voorbereiden op het schoolexamen. Je hebt nu alle instructievideo's bekeken. Door het maken van opdrachten pas je niet alleen de leerstof toe maar oefen je ook een aantal geografische werkwijzen. Probeer elke opdracht te koppelen aan een leerdoel, welk leerdoel hoort bij welke vraag?
Praktische opdracht
Nederland probeert natuurlijk te concurreren in het mondiale netwerk van steden. Onze steden zijn echter te klein om die slag aan te gaan. De Randstad als geheel, is een indrukwekkende wereldstad met een groot park in het midden. Maar is de Randstad wel een geheel? Je bent journalist van het Parool en onlangs op vakantie geweest naar de VS. Bij terugkomst wordt je gevraagd twee bladzijden te vullen over de plannen van de overheid om De Randstad internationaal op de kaart te zetten. Tijdens de realistische opdracht schrijf jij opiniestuk waarin je De Randstad vergelijkt met een Amerikaanse stad naar keuze.
Planning 2015-2016
WEEK 1 24 t/m 28 augustus
Les 1
Introductie vak aardrijkskunde leerjaar 6
Les 2
WEEK 2 31 augustus t/m 4 september
Les 1
Les 2
New York, Los Angeles en Washington
WEEK 3 7 t/m 11 september
Les 1
Les 2
Ruimte, bestuur en ontwikkeling
WEEK 4 14 t/m 18 september
Les 1
Les 2
WEEK 5 21 t/m 25 september
Les 1
Les 2
WEEK 6 28 september t/m 2 oktober
Bufferweek
(28 en 29 september)
Maandag 9:00 - 11:00
FINALEWEEK
30 t/m 2 oktober)
WEEK 7 5 t/m 9 oktober
FINALEWEEK
(5 en 6 oktober)
Schoolexamen Wereld
Bufferweek
((7 t/m 9 oktober)
12 t/m 16 oktober
Excursie
19 t/m 23 oktober
Herfstvakantie